czwartek, 3 lutego 2011

Sernik na czekoladowym spodzie z malinami

Składniki; 
Ciasto;
8 dag margaryny
4 dag cukru
niepełna szklanka mąki
żółtko
2 łyżki kakao
szczypta soli
Masa serowa: 
45 dag twarogu śmietankowego
5 żółtek
7 białek
5 dag mąki
300 ml mleka
15 dag cukru
starta skórka z pomarańczy
kilka kropli oleju waniliowego
20 dag świeżych malin
Sposób przygotowania; 
Ciasto: składniki posiekać, szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folie, włożyć do lodówki na 30 min.
Masa serowa: Masło stopić, ostudzić. Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać twaróg, ucierać aż masa będzie jednolita. Stopniowo dodawać mleko, masło, mąkę skórkę z pomarańczy i olejek waniliowy. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. Pianę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Tortownice o śr. 26cm wyłożyć papierem do pieczenia wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem. Podpiec 15 min w tem 180' C
Włożyć masę serową, wierzch wyrównać, pieć godzinę w 170'C podawać z malinami i sokiem malinowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz