piątek, 4 lutego 2011

Ciasto z rumem

Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
3 dag drożdży
10 dag cukru
10 dag masła
3 jajka
1/2 szklanki rumu
1 cytryna
5 dag rodzynek
5 dag orzechów
łyżka cynamonu
Masa:
12 dag masła
2 jajka
10 dag cukru pudru

Sposób przygotowania; 

  1. Przygotować ciasto: z przesianej mąki zrobić sto­żek, zrobić w środku zagłębienie, wlać do niego drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, dodać cu­kier, stopione masło, żółtka, rum i skórkę startą z cytryny. Wyrobić starannie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
  2. Przygotować masę: urzec masło z cukrem i żół­tkami na biało. Dodać ubitą na sztywno pianę. Delikatnie wymieszać, aby masa była puszysta.
  3. Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Posmarować równomiernie masą, posypać posiekanymi bakaliami i cynamonem. Zwinąć w rulon. Włożyć do kamionko­wego naczynia i odstawić na 1 godzinę. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz