Składniki: Ciasto:
1/2 kg mąki
3 dag drożdży
10 dag cukru
10 dag masła
3 jajka
1/2 szklanki rumu
1 cytryna
5 dag rodzynek
5 dag orzechów
łyżka cynamonu Masa:
12 dag masła
2 jajka
10 dag cukru pudru Sposób przygotowania;
Przygotować ciasto: z przesianej mąki zrobić stożek, zrobić w środku zagłębienie, wlać do niego drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, dodać cukier, stopione masło, żółtka, rum i skórkę startą z cytryny. Wyrobić starannie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować masę: urzec masło z cukrem i żółtkami na biało. Dodać ubitą na sztywno pianę. Delikatnie wymieszać, aby masa była puszysta.
Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm. Posmarować równomiernie masą, posypać posiekanymi bakaliami i cynamonem. Zwinąć w rulon. Włożyć do kamionkowego naczynia i odstawić na 1 godzinę. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz