- Ciasto:
- 1 szklanka pokruszonych herbatników
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki roztopionego masła lub margaryny
- Masa serowa:
- 70 dag sera twarogowego śmietankowego
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki śmietany 22-procentowej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka oleju
- 1 aromat waniliowy
- Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto: herbatniki wymieszać z cukrem, kakao i masłem. Wyłożyć dno małej tortownicy i piec 8 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzić. Przygotować masę: ser utrzeć z 3/4 szklanki cukru, śmietaną i aromatem (zostawić 2 krople), a następnie, nadal ucierając, dodawać stopniowo mąkę, olej i na końcu jajka. Osobno połączyć resztę cukru z kakao i pozostawionym aromatem i wymieszać z 1 1/2 szklanki masy serowej. Ciasto posmarować cienką warstwą jasnej masy serowej, następnie nałożyć kilka kleksów masy kakaowej i tak na zmianę. Po wyłożeniu ostatniej porcji ciemnej masy rozprowadzić kleksy czubkiem noża na wierzchu białej masy, tak aby powstał marmurkowy wzór. Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 30 min. Piekarnik wyłączyć i, nie otwierając drzwiczek, pozostawić sernik w środku na 30 min. Wyjąć z piekarnika, rozluźnić obręcz tortownicy, sernik ostudzić całkowicie i wyłożyć na talerz.
czwartek, 3 lutego 2011
Sernik marmurkowy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz