czwartek, 3 lutego 2011

Sernik marmurkowy

  • Ciasto: 
  • 1 szklanka pokruszonych herbatników
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki roztopionego masła lub margaryny
  •  Masa serowa:
  •  70 dag sera twarogowego śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 22-procentowej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 aromat waniliowy 
  • Sposób przygotowania:
  • Przygotować ciasto: herbatniki wymieszać z cukrem, kakao i masłem. Wyłożyć dno małej tortownicy i piec 8 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzić. Przygotować masę: ser utrzeć z 3/4 szklanki cukru, śmietaną i aromatem (zostawić 2 krople), a następnie, nadal ucierając, dodawać stopniowo mąkę, olej i na końcu jajka. Osobno połączyć resztę cukru z kakao i pozostawionym aromatem i wymieszać z 1 1/2 szklanki masy serowej. Ciasto posmarować cienką warstwą jasnej masy serowej, następnie nałożyć kilka kleksów masy kakaowej i tak na zmianę. Po wyłożeniu ostatniej porcji ciemnej masy rozprowadzić kleksy czubkiem noża na wierzchu białej masy, tak aby powstał marmurkowy wzór. Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 30 min. Piekarnik wyłączyć i, nie otwierając drzwiczek, pozostawić sernik w środku na 30 min. Wyjąć z piekarnika, rozluźnić obręcz tortownicy, sernik ostudzić całkowicie i wyłożyć na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz