czwartek, 3 lutego 2011

Sernik brzoskwiniowy

Ciasto kruche:
250 g margaryny
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
     
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać margarynę i jeszcze chwilę ucierać. Następnie do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną włożyć do zamrażalnika, drugą połowę rozprowadzić na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa:
1 kg sera sernikowego
1 jajko
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
100 g masła
1 szklanka cukru
puszka brzoskwiń w syropie


Jajko utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać miękkie masło, ser i budyń, aż do uzyskania gładkiej masy. Wylać na wcześniej przygotowane ciasto kruche.
Brzoskwinie odsączyć, pokroić i poukładać na masie serowej.
Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
szczypta soli


Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Ubijać do momentu gdy cukier całkowicie się rozpuści.
Pianę wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Piec w temp 180'C ok 70 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz