Ciasto kruche:
250 g margaryny3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać margarynę i jeszcze chwilę ucierać. Następnie do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną włożyć do zamrażalnika, drugą połowę rozprowadzić na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
1 kg sera sernikowego1 jajko
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
100 g masła
1 szklanka cukru
puszka brzoskwiń w syropie
Jajko utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać miękkie masło, ser i budyń, aż do uzyskania gładkiej masy. Wylać na wcześniej przygotowane ciasto kruche.
Brzoskwinie odsączyć, pokroić i poukładać na masie serowej.
Beza:
5 białek1 szklanka cukru
szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Ubijać do momentu gdy cukier całkowicie się rozpuści.
Pianę wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Piec w temp 180'C ok 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz