wtorek, 1 lutego 2011

Piaskowa babka

  

Składniki:
• 6 dag mąki pszennej
• 25 dag mąki ziemniaczanej
• 25 dag margaryny
• 25 dag cukru
• 4 jajka
• 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
• cukier waniliowy
• tłuszcz
• tarta bułka

Sposób wykonania:
Do margaryny wsypać cukier i cukier waniliowy.
Całość dokładnie utrzeć po czym nie przerywając ucierania dodać żółtka a potem stopniowo oba rodzaje mąki razem z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać do ciasta pianę ubitą ze sztywnej piany, delikatnie połączyć.
Wylać ciasto do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 45 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz